Érzelmi beállítódás fontossága az értékesítésben
2021. március 19. írta: Simon I.

Érzelmi beállítódás fontossága az értékesítésben

Ebben a szakmában az emberi tényezők kiemelt jelentőséggel bírnak, hiszen egész nap más emberi lényekkel vagy kapcsolatban, kommunikálsz velük, kiszolgálod őket, és intézed az ügyesebb-bajosabb ügyeket. Szinte minden percben kapcsolatban állsz valakivel. Nem egy berendezésnél ülsz egész nap, vagy kezelsz egy gépet, aminek teljesen mindegy, hogy milyen hangulatban vagy, ő teszi a dolgát.

Ezért bír jelentőséggel, hogy mennyire vagy kiegyensúlyozott, összeszedett, motivált, és mennyire vagy aznap jó hangulatban, tehát mennyire vagy sugárzó személyiség. Minden nap más-más valamikor majd kicsattanunk, de mindenkinek vannak rossz napjai is, ez teljesen természetes.

Mit tudsz tenni, hogyan tudod kezelni a különböző napjaidat? Nézzük!

Hogy kezded a napot?

Nagyon fontos a reggeli rutin, tehát az, hogyan indítod a napodat. Mi az, ami feltölt téged? Egy reggeli kutyasétáltatás, egy futás vagy egy jó kiadós nyugodt reggeli, zene, motiváló dolgok olvasása, vagy egy nyugodt kávézás?!

 

Mindenkinek javaslom, hogy ezt a szokást fejlessze ki magában, és próbáljon fél óra keretében egy olyan tevékenységgel kezdeni, hogy az egész napot megalapozza, hogy minél kellemesebben tudjon nekivágni az aznapi kihívásoknak!  

Napközben lévő akadályok leküzdése

Ha sikerült jó hangulatba jönnöd, és teljesen motivált vagy, sokkal könnyebben veszed majd az akadályokat, és ezt az ügyfelek is meg fogják érezni rajtad, ők is nyitottabbá válnak, könnyebben tudsz nekik támogatást nyújtani. Gondolj csak bele, te szívesen beszélgetsz egy olyan emberrel, aki rossz hangulatban van? Persze, hogy nem, hiszen azok társaságát keressük, akik felhúznak minket és nem azokét, akik le!

Személyes vagy online megbeszéléseknél is nagy szerepe van a jókedvnek. Persze azon nem tudunk változtatni, hogy a partnerünk milyen kedvvel vág bele egy meetingbe, de sok esetben tudsz neki segíteni, ha pozitívabb vagy mint ő, és ez a közös munkát is fellendíti. Telefonálás esetében is tisztán lehet hallani, hogy a másikat éppen vagy rosszabb napjában találtad meg, de te minél többet vagy a pozitívabb felén, annál többet leszel sikeres, jobban fognak menni az időpont egyeztetések, és több potenciált is tudsz feltárni, mivel nyitottabb is vagy ebben az állapotodban a lehetőségekre.  

Hogy reagálsz a kudarcra?

A pillanatnyi sikertelenség elviselése egyrészt függ az edzettségi szintedtől, a tapasztalattól, de nagyrészt attól is, hogy milyen állapotban vagy érzelmileg akkor, mikor kapod a kisebb pofonokat.

Ha rossz a kedved és a hatodik nemet kapod sorozatban (előfordulhat ilyen), akkor lehetséges, hogy aznap már nem emeled fel a telefont, sötétnek fogod látni a dolgokat, és mikor érkezne egy olyan ügyfél, aki teljesen nyitottan állna hozzád, még azt is elpuskázod, mert hátul valami azt súgja, minek foglalkozzak vele, úgysem fog együttműködni ő sem, vagy miért nem mentem fix állásba stb. És elindul a negatív spirál, ilyenkor jobb megállni!

 

Amikor madarat lehet Veled fogatni, és ugyanúgy kapod a hatodik nemet, hogy fogod fel? Hát van ilyen, nem baj majd a következő, teljesen tisztában vagy vele, hogy ez a munka része, és nem sikerülhet minden. Tudatosan tudod kezelni a veszteségeket, és nagy egészben látod azt, ha például 100 próbálkozásból csak 35 sikerül, akkor igenis lesznek nemek ebben az üzletben, és lehet, hogy ezek sorozatban érkeznek. Benne van a pakliban. Ilyenkor nem zökkensz ki a ritmusból, hanem mész előre és keresed az igeneket, és hidd el meg is fogod találni, sokszor olyan helyen is, amiről nem is gondoltad Volna.

Érzed a kettő közötti különbséget? Rossz kedv, olyan üzletek is kútba esnek, amiket meg tudtál volna kötni. Jó kedv, még az is arannyá változhat, amiről nem is gondoltad volna.

Mit tehetsz, ha végképp nem javítható a hangulatod?

Ezeken a napokon jobb, ha kicsit próbálsz lazítani, összegezni a múlt eseményeit, hogy kicsit leülepedjenek benned a dolgok. Esetleg összegyűlt némi adminisztráció, vagy tele vagy mappázatlan levelekkel? Lehet hogy segít egy kis monoton munkavégzés, hogy addig se gondolj a rossz dolgokra. Szűrd le a múltbéli tanulságokat, hol hibáztál, hogy tudsz javítani a saját folyamataidon, és a későbbiekben új stratégiák fognak összeállni a fejedben, amivel új erőre kapsz. Próbáld kerülni az ilyen napokon a személyes érintkezést, telefont vagy tárgyalást, mert nem fog jó eredményre vezetni ha más napját is elrontod. Az e-maileket, amiket elküldesz érdemes többször átolvasni, hogy tényleg megfelelő stílusban írtad, vagy kérj meg valakit, hogy nézze át.

Keress olyan tevékenységeket, amik feltöltenek, hogy a következő napokon jobb érzelmi állapotba kerülj vagy találkozz olyan emberekkel akik felvidítanak!

Érdekelnek a további részletek, hogy lehet hatékony az értékesítői munkanapod?

Jelentkezz tréningre! �

Simon István

junior sales tréner

www.juniorsales.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://juniorsalestrening.blog.hu/api/trackback/id/tr4416491586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása