Hogy képzeled el egy értékesítő "átlagos" napját?
2021. március 16. írta: Simon I.

Hogy képzeled el egy értékesítő "átlagos" napját?

 

Ha még nem dolgozol értékesítőként, vonz ez a szakma, de fogalmad sincs, hogy néz ki egy saleses napja, akkor ezt a cikket Neked írtam!

Hogy néz ki egy átlagos munkavállaló napja?

Bemegy a munkahelyére reggel 8-ra (esetleg home office), egy helyben ledolgozik 8-9 órát, délben egy ebédszünet, és délután 5-5 körül indulás haza.

Hogy néz ki egy értékesítő napja?

Teljesen máshogy! 

Azt mondanám, ez inkább életforma, mint állás vagy szimpla munka. Ha jól akarod csinálni, és folyamatosan jobb teljesítményt elérni, akkor az agyad folyamatosan pörögni fog, és a munkát nem fogod egyszerűen letenni egy adott időpontban. Amikor reggel 6-kor már gondolkodsz, és hirtelen új ötletek jutnak eszedbe, az is teljesen normális dolog.

Persze ez függ attól is nagy mértékben, hol dolgozol értékesítőként, és milyen motivációs rendszerrel rendelkezel. Tegyük fel, hogy a bónuszod a teljesítmény növekedésével párhuzamosan nő, és sokat jársz tárgyalni!

(Kép forrása: https://pixabay.com)

Reggel:

Hatékonyan akarsz dolgozni? Akkor bizony a korai kelés barátja vagy, és már 6 körül elindítod a napodat! Egy egészséges, gyors reggeli, kávé vagy tea (nem árt, ha némi koffein is van benned), esetleg egy kis testedzés, zuhany, ruha, és fél 8 körül már kezdheted is a munkát.

Mivel érdemes kezdened? Meg van a terved a mai napra? Ma mire fókuszálsz?

Jóbarátunk egy határidőnapló, és beosztani a napodat, hetedet esetleg hónapodat! Próbáljunk mindig tervezni, és bizony beleírni a magánéleti céljaidat, tevékenységeidet, hogy a munka-magánélet súlya se boruljon fel, és ne ütközzenek egymásba. Nem vagy feledékeny típus? Akkor is használd, mert csak ránézel, és nem kell feles energiákat égetned arra, hogy fejben tarts dolgokat, hidd el elég információ fogja érni az agyadat egész nap! 

Egy példa:

2021.03.16 (kedd)

8:00-10:00 Új ügyfelek keresése, tárgyalások szervezése

10:00-12:00 Kint lévő szerződések zárása e-mail vagy telefonon

12:00-12:30 ebéd, kv

13:15-14:15 személyes tárgyalás egy meglévő partnerrel

15:00-16:30 a tárgyalás alatt beérkező hívások visszahívása, e-mailekre való reagálás, egyéb ügyek intézése

A tervezés után fogj bele a leírt tevékenységedbe. Persze ne képzeld el, hogy minden ilyen katonai rendben történik, mindig történik valami, erre rugalmasan reagálunk, de valamilyen elképzelésnek muszáj lenni. Tervezés nélkül nincsenek eredmények sem.

Napközben:

A terved mentén haladsz, végzed a kitűzött feladatokat. Ahogy említettem sok minden keresztül húzhatja a terveidet, egy váratlan telefon, egy sos megrendelés, egy probléma gyors kezelése. Minden esetben priorizálni szükséges. Tényleg olyan fontos az a feladat ami közbe jött vagy el tudom intézni később is. Értékek és elvek mentén érdemes haladni. Pl. egy leszervezett tárgyalást nem fogsz lemondani egy olyan eset miatt, amit később is meg tudsz oldani az ügyfél erős presszúrálásanak ellenére sem (persze az ügyfelek többsége azt hiszi, hogy az ő ügye a legfontosabb, és azonnal orvosolnod kell). Vagy ha valakivel tárgyalsz telefonon, nem fogod letenni, mert egy másik már háromszor hívott. Visszahívásnál szépen elmagyarázod, hogy rengeteg embernek segítesz, így néha Rád is várni kell. 

A lényeg, hogy ez a munka rugalmas hozzáállást követel meg, és ha nem vagy hajlékony, hamar el fogsz törni. Érdemes minden esetre felkészülni.  

Este:

A munka „végének” közeledtével, még priorizálsz egy utolsót és a fontosabb dolgokat elintézed. Ránézel a terveidre, és értékeled, hogy milyen napot zártál. Sikerült minden kitűzött dolgot elvégezni? Milyen új feladatok jöttek szembe? Mindent felírtál, amit még nem sikerült elintézned? Újra tervezés, holnap mi vár Rád? Hogyan készülsz előre? Mindent beraktál a holnap reggeli tárgyaláshoz? Megírtad a szükséges riportokat?

Proaktív módon előre készülsz, hogy ne reggel kelljen kapkodnod! Folyamatos mozgás, és folyamatos gondolkodás!

Irány egy kis edzés, vagy lazítasz egyet a kanapén, a lényeg hogy feltöltődj a következő napra!

Érdekelnek a további részletek, hogy lehet hatékony az értékesítői munkanapod?

Jelentkezz tréningre! 

Simon István

junior sales tréner

www.juniorsales.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://juniorsalestrening.blog.hu/api/trackback/id/tr3216491590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása